Voordelige verzending Snel geleverd Klanten geven ons een 8.7 085 303 48 52

Hoe levensduur MacBook accu vergroten?

De levensduur van een MacBook accu is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hieronder een aantal factoren die van invloed zijn op de levensduur:

 • Contrast van het beedscherm
 • Toetsenbord verlichting
 • WiFi
 • Bluetooth
 • Apps, prgrammas’s en widgets
 • Flash weergave op websites
 • Grafisch intensieve programma’s

De time-remaining (ofwel: tijd reseterend) tot de MacBook accu leeg is, is een indicator die constant verandert. Deze indicatie is een geschatte haalbaarheid op basis van het verbruik op dat moment. U zult merken dat het in werkelijkheid nogal eens kan verschillen. Deze resterende accu tijd indicatie kan zowel omhoog als omlaag schieten.

In onderstaand voorbeeld ziet u het uitklapmenu wanneer er op het batterij icoontje wordt geklikt. In dit voorbeeld de resterende tijd van een MacBook Air accu 5:36.

Tijd resterend macbook accu/ batterij

Wat te doen als de MacBook accu duur drastisch omlaag gaat?

Gaat de MacBook plotseling erg snel leeg? U kunt in dat geval het volgende doen.

 1. Start Activiteitenweergave/ Activity Monitor op. Zoek rechtsboven in spotlight op Activiteitenweergave
 2. Klik op CPU
 3. Klik bovenaan op % CPU en filter van hoog naar laag (pijltje naar beneden).
 4. Klik op de Geheugen (Memory) button, filter wederom van hoog naar laag.

Activiteitenweergave macbook

TIP 1: Sluit onnodige programma’s af

U heeft nu een beter zicht op de applicaties die veel van de processor vragen. Sluit zoveel mogelijk onnodige programma’s af die op de achtergrond draaien. De programma’s die u niet direct gebruikt zorgen er namelijk voor dat er veel energie onnodig wordt verbruikt.

Activiteiten macbook accu batterij
In het voorbeeld staat een film bewerkingsprogramma's bovenaan met een zeer hoog CPU verbruik. Sluit dergelijke programma's af om langer op uw MacBook accu te kunnen werken.

TIP 2: Installeer flash voor de internetbrowser

Flash bevindt zich tegenwoordig nog op veel websites, maar gelukkig steeds minder. Zo maakt YouTube al geen gebruik meer van Flash. Flash is een verouderde techniek voor de weergave van grafische elementen. Deze verouderde techniek zorgt ervoor dat de processor van de MacBook erg hard moet werken. Een MacBook accu loopt snel leeg door overmatig Flash gebruik. Voorkom zoveel mogelijk dat Flash automatisch wordt afgespeeld als u aan het internetten bent. U kunt hiervoor de volgende programma’s gebruiken:

Een alternatief voor Flash is een HTML 5 video player. Mocht u toch flash willen blijven gebruiken dan doet u er verstandig aan om uw MacBook te voorzien van de laatste software versie. Doe regelmatig software-updates van de Flash-player. Nieuwe software versies zorgen ervoor dat de MacBook efficiënter omgaat met het afspelen van flash elementen.

Installeer gfCardStatus
Als u in het bezit bent van MacBook Pro 15 of 17 inch uit 2008-2012 dan heeft deze een dual-CPU. Het kan dan verstandig zijn om gfxCardStatus te installeren om handmatig de CPU te selecteren. Dit zorgt ervoor dat de MacBook minder energie verbruikt. Hierdoor kunt u weer langer op een volgeladen MacBook accu werken.

TIP 3: Stel de energiestand zuinig af

U kunt uw MacBook zo instellen dat deze bijvoorbeeld snel het beeldscherm uitzet bij inactiviteit. Ook kunt u ervoor kiezen dat uw MacBook in korte tijd zichzelf in sluimerstand zet. Ook is er de optie om uw beeldscherm minder helderheid te geven wanneer deze niet is aangesloten op de adapter. Dit alles draagt bij aan minder energieverbruik, en dus een langere MacBook accu duur.

 1. Klik op het Apple menu ()
 2. Klik op Systeemvoorkeuren…
 3. Klik op het tabblad Batterij

TIP 4: Schakel beeldscherm uit na

Met behulp van de schuif, kunt u de tijd tot sluimeren (standby) instellen. Voor een laag verbruik zet u de schuif zoveel mogelijk naar links. De MacBook zal het beeldscherm snel dimmen en dit zorgt voor minder energieverbruik.

Schakel beeldscherm uit

TIP 5: Plaats harde schijven in sluimerstand indien mogelijk

Vink deze optie aan om de harde schijven in sluimerstand te zetten bij inactief gebruik.

TIP 5: Plaats harde schijven in sluimerstand indien mogelijk

TIP 6: Verminder helderheid van beeldscherm bij gebruik van batterij

Het licht van uw beeldscherm is een ware energievreter.

TIP 6: Verminder helderheid van beeldscherm bij gebruik van batterij
Voorkom zoveel mogelijk onnodig energieverbruik door deze optie aan te vinken. Zodra u de MacBook adapter heeft afgekoppeld en u op de MacBook accu werkt, dan zult u merken dat uw beeldscherm automatisch minder fel wordt. Uiteraard kunt u handmatig op het toetsenbord de helderheid omhoog zetten (linksboven het grote zonnetje en tevens F2 toets).

Energiestand macbook accu batterij

Vink bovenste 2 opties aan in Energiestand, schakel PowerNap uit.

Gaat uw MacBook ondanks bovenstaande stappen toch snel leeg. Het kan zijn dat uw accu aan vervanging toe is. Een accu slijt namelijk door gebruik. Een versleten accu neemt af in capaciteit en zal hierdoor sneller leeg raken naarmate de tijd verstrijkt. Als u wilt weten hoe de conditie van uw accu is, neem dan even een kijkje op de pagina: Hoe meet ik de conditie/ health van mijn MacBook accu? pagina. Als u er al zeker van bent dan u een nieuwe MacBook accu nodig heeft dan kunt u kunt in dat geval het beste een nieuwe MacBook accu bestellen.