Voordelige verzending Snel geleverd Klanten geven ons een 8.7 085 303 48 52

Conditie/ Health van MacBook accu controleren

Hoe meet ik de conditie van mijn MacBook accu?

Hoe weet ik wanneer mijn MacBook accu aan vervanging toe is? Kan het kwaad om door te werken op een versleten MacBook accu? Dit zijn veelgestelde vragen van MacBook gebruikers. De vragen worden hieronder beantwoord en toegelicht.

Gezondheid MacBook accu/ batterij

Is mijn MacBook accu kapot?

Er zijn verschillende manieren hoe u erachter komt wat de conditie van uw MacBook accu precies is. Een accu slijt na verloop van tijd en dit slijtage proces is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Hoe vaker u de MacBook accu gebruikt hoe sneller deze zal slijten. Echter is het ook weer niet zo dat als u de accu nooit gebruikt deze ook niet slijt. Sterker nog; een MacBook accu die regelmatig opgeladen en ontladen wordt zal langer meegaan dan een MacBook accu die zeer incidenteel wordt opgeladen. Het proces van opladen en ontladen zorgt ervoor dat de accu in goede conditie blijft.

Manier 1: Het voeding rapport van uw MacBook uitlezen
Om de gezondheid (health) van uw accu te bekijken kunt u een rapport uitdraaien van uw powermanagement. Dat doet u als volgt.

 1. Klik op het Apple menu ()
 2. Klik op Over deze Mac
 3. Klik op Systeemoverzicht…
 4. Klik op Voeding
 5. U ziet hier “Informatie batterij:” staan

Hieronder ziet u een voorbeeld van een MacBook Air accu (A1466 MacBook Air 13 inch uit 2014).

Informatie batterij:

  Modelinformatie:

  Serienummer:         D86339501DHF90KAR

  Fabrikant:                SMP

  Apparaatnaam:       bq20z451

  Pack Lot Code:       0

  PCB Lot Code:       0

  Firmwareversie:      511

  Hardwarerevisie:    000a

  Celrevisie:               1200

  Ladingsinformatie:

  Resterende lading (mAh):               3408

  Volledig opgeladen:                        Nee

  Bezig met opladen:                         Ja

  Volledige laadcapaciteit (mAh):       6770

  Statusinformatie:

  Aantal cycli:     174

  Conditie:          Normaal

  Batterij geïnstalleerd:      Ja

  Ampèrage (mA):              4801

  Voltage (mV):                   8102

Wat betekent het aantal cycli in het voeding rapport van mijn MacBook?

Het aantal cycli geeft aan hoe vaak de MacBook accu gedurende zijn levensduur (volledig) is opgeladen. Apple geeft zelf een maximale gemiddelde levensduur af van 1000 cycles voor een MacBook accu aan vervanging toe is. Uiteraard is dit een gemiddelde en wil dit niet zegen dat u na 1000 cycles een nieuwe MacBook accu hoeft aan te schaffen. Wel kan het zijn dat het verstandig is om uw MacBook accu te vervangen als u merkt dat de accu zeer kort meegaat (korte accu duur) heeft wanneer deze niet is aangesloten op de MacBook adapter. Een versleten accu zorgt er namelijk voor dat een MacBook accu constant op 100% van zijn vermogen de MacBook moet doorladen. De MacBook kan immers niet terugvallen op de accu. Met als gevolg dat de MacBook adapter oververhit raakt door overbelasting. De adapter zal bij langdurige overbelasting defect raken. Voorkom dit door tijdig uw accu te vervangen. In het voorbeeld is het aantal cycli 174, de accu is vrij nieuw.

Wat betekent volledige laadcapaciteit (MaH) van de MacBook accu precies?

De capaciteit van de MacBook accu wordt weergegeven met het mAh gehalte. In het power management rapport (onder voeding) ziet u de maximale mAh van de MacBook die in de MacBook zit. Een MacBook accu begint altijd op een maximaal niveau. Bij de A1185 accu is dat bijvoorbeeld: 6300 mAh en bij de A1382 accu is dat bijvoorbeeld: 73 watt. Na verloop van tijd zal door slijtage van de MacBook accu de maximale mAh waarde dalen. Hier gaat de regel op dat, hoe ouder de accu hoe lager de mAh waarde zal liggen. Hoe hoger de mAh waarde van uw MacBook accu, hoe langer u op een volgeladen accu kunt werken. MacBook accu’s kunnen verschillen van merk. Zodoende kan bijvoorbeeld een bepaalde MacBook accu van het ene merk meer mAh (capaciteit) bevatten dan hetzelfde type MacBook accu van een ander merk. Verschil in mAh waarde heeft dus geen invloed op de capabiliteit van de accu. Onze MacBook accu’s zijn standaard voorzien van hoge capaciteit cellen, deze hoge capaciteit zorgt voor een langere gebruiksduur.

MacBook accu conditie waarde

Er zijn verschillende waarden onder “Conditie” mogelijk:

 • Normaal (Normal)
 • Goed (Good)
 • Service battery
 • Vervang spoedig (Replace Soon)
 • Nu vervangen (Replace Now)

Leopard gebruikers kunnen de status Goed (Good) zien staan, terwijl Snow Leopard gebruikers voor dezelfde conditie Normaal (Normal) zien staan.

Manier 2: Batterij status programma’s
Voor de Mac zijn er tal van accu uitlees-programma’s te downloaden. Met deze programma’s kunt u de conditie en status van de accu bekijken. Voorzichtigheid is hier wel geboden. De programma’s kunnen soms onjuiste informatie weergeven.

Batterij status programma MacBook accu/ batterij

Hieronder de meest bekende programma’s:

Met name CocunutBattery staat er om bekend nogal inaccurate informatie over de MacBook accu te tonen. Zo kunnen de waarden 8-10% afwijken van de informatie vanuit het systeem op de MacBook zelf (manier 1). Daarnaast is de leeftijd van de accu die hier wordt weergegeven niet juist en geeft deze veelal een oudere datum dan de werkelijke leeftijd van de accu. De health wordt in percentage weergegeven en kan soms ook van dag tot dag fluctueren. De ene dag kan dit 91% zijn en de volgende dag 98%. Dit is heel erg gebruikelijk en dus geen reden voor paniek.

Mijn MacBook valt zonder waarschuwing uit wanneer deze leeg is

Er is niets vervelender dan een MacBook die plotseling uitvalt wanneer u werkt op de MacBook accu (zonder MacBook adapter aangesloten). De accu blijkt leeg te zijn maar u krijgt geen waarschuwing. Als u geen melding kreeg van een lege MacBook accu (bij een capaciteit van onder de 15%) dan kan dat gebeuren omdat uw instellingen niet juist staan. U dient dan de accu status in de menubalk aan te zetten.

 1. Klik linksboven op ()
 2. Klik op Systeemvoorkeuren…
 3. Klik op Energiestand (Energie Saver)
 4. Vink linksonder Toon batterijstatus in menubalk aan

Hieronder ziet u rood gemarkeerd waar u deze optie vindt:

Toon status MacBook Pro accu/ batterij
Door het inschakelen van deze optie wordt u vooraf geïnformeerd als uw MacBook accu leeg begint te raken. U heeft dan tijd genoeg om uw MacBook adapter aan te sluiten en/ of niet opgeslagen werk alsnog op te slaan.

Mijn MacBook lijkt soms niet tot 100% op te laden

Het is normaal dat uw MacBook accu niet tot 100% volgeladen wordt. Het kan voorkomen dat de MacBook adapter de accu niet verder doorlaadt tussen 93 en 99%. MacBook accu’s zijn zo ontworpen om de levensduur van de accu te verlengen. Als de accu namelijk vol is en de MacBook adapter is aangesloten dan kan de MacBook accu nooit overladen worden op deze manier.

Een opgezwollen MacBook accu

Wanneer een versleten/ kapotte MacBook accu niet tijdig wordt vervanging dan kan deze gaan zwellen. Dit gebeurt echter niet zomaar, er moet langdurig gebruik zijn gemaakt van een versleten accu. Het is bijna onmogelijk om dat over het hoofd te zien als gebruiker. Wanneer u merkt dat de MacBook bijvoorbeeld niet meer zonder MacBook adapter opgestart kan worden, dan is de accu helemaal versleten. Als u in dat geval langdurig gebruik maakt van een MacBook met een dergelijk defect dan zal de accu op den duur opzwellen. Een onschuldig gevolg kan zijn dat de accu tegen het trackpad van de MacBook aanduwt en u hierdoor het trackpad / de muis niet goed meer kunt gebruiken. Een minder onschuldig gevolg is dat er door zwellen, de accu andere onderdelen in uw MacBook kan beschadigen. Vervang dus tijdig uw MacBook accu voor een nieuwe MacBook accu.